Histeroskopi Nedir?
MİNİMAL İNVAZİV CERRAHİ NEDİR?
MİNİMAL İNVAZİV CERRAHİ NEDİR?
Ameliyat sırasında vücutta açılan kesilerin boyutlarını ve dokuların yapılan ameliyat nedeni ile göreceği zararı azaltmak amacı ile bunun için geliştirilmiş özellikli aletlerin kullanıldığı ameliyat çeşididir
Halk arasında kapalı ameliyat olarak bilinen Laparoskopi ve Histeroskopi ameliyatlarının jinekolojik hastalıklarda kullanımı her geçen gün artmaktadır
Vücut içine yerleştirilen uzun ince bir boru içinde bulunan ışıklı özel bir kamera sistemi sayesinde ameliyat sahasındaki görüntüler cerrahın izleyebileceği vücut dışında bulunan büyük ekrana yansıtılır. Laparoskopik cerrahi sırasında görüntülemenin yeterli olabilmesi ve ameliyatın uygun şekilde yapılabilmesi açısından bir veya daha fazla kesi açılabilir.
Vücut içine yerleştirilen ancak cerrahın ekrana bakarak vücut dışından kontrol edebildiği makas, dikiş aletleri ve dokuları tutmaya yarayan klemp gibi aletler yardımı ile ameliyatlar uygun hastalarda yapılır
MİNİMAL İNVAZİV CERRAHİNİN JİNEKOLOJİDE KULLANIMI ?
LAPAROSKOPİ VE HİSTEROSKOPİ
LAPAROSKOPİK CERRAHİ : Kadın iç üreme organları olan rahim ,tüpler ve yumurtalıkların görüntülenmesini sağlayarak karında büyük ameliyat kesisine gerek kalmadan uygun ameliyatın yapılması sağlanır .Yumurtalık kistleri ,rahim miyomları , infertilite (kısırlık ) nedenlerinin araştırılması gibi birçok jinekolojik hastalıkta hem tanı hem de tedavi de kullanılır.
HİSTEROSKOPİ NEDİR ?
Histeroskopi uterus ve vajinanın görüntülenmesini sağlayan minimal invaziv bir cerrahi çeşididir
Histeroskopi operasyonlarında görüntülemeyi sağlamak için vücutta herhangi bir kesi açılmaz , vücudun doğal açıklıklarından olan rahim ağzından rahim kanalı ve oradan rahim içine ulaşan uzun ince ışıklı kamera sistemi kullanılır.
Bu sayede rahim iç yapısı ve tüplerin rahim içine bağlandığı tubal orifisler ( açıklıklar) görüntülenir
Çok çeşitli nedenlerle vajina ve rahim iç yapısının görüntülenmesi gerekebilir. Histereskopik cerrahi genel olarak diagnostik histeroskopi ve operatif histeroskopi olarak ikiye ayrılabilir.
Diagnostik yanı tanısal amaçlı yapılan histeroskopi operasyonları sırasında polip veya miyom izlenir ise aynı operasyon esnasında operatif yani cerrahi histeroskopik aletlerin kullanılması ile patolojik dokular çıkarılabilir.
Aşağıda Histeroskopi Operasyonunun videosunu izleyebilirsiniz.
Bir cevap yazın